top of page

הכנס של הפדרציה העולמית לבדיקות לא הורסות ברומא,

שנת 2000 - מר גבי שואף

"לכנס הגענו כאשר אולם הדיונים היה מלא וכל משלחת ישבה במקומה. כאשר נכנסנו לאולם, קם דר' נרדוני, מנהל הדיון, הפסיק אותו לרגע, חיבק אותי לעיני כולם, ואמר שהוא שמח לראות את המשלחת מישראל נוכחת למרות הקשיים להגיע בעקבות האירועים באזורנו."

 

נתבקשתי לספר לחברי העמותה על רגעים חשובים ומרגשים הקשורים לבדיקות לא הורסות במשך תקופת כהונתי כנשיא העמותה. החלטתי לספר על הכנס בשנת ה- 2000 ברומא, כנס של הפדרציה העולמית לבדיקות לא הורסות.

 

שנים רבות היינו כקבוצה לא מוגדרת במסגרת האגודה הישראלית להנדסת חומרים, עם ניסיונות רבים להתקבל לפדרציה האירופאית (EFNDT) בה היו מאוגדות עשרות עמותות מאירופה. ניסיונותינו להתקבל לפדרציה הובלו ע"י פרופ' עמוס נוטע שהינו דמות ידועה ומוכרת בקרב קהילת הבדיקות הלא הורסות בעולם.

 

כל הפניות שלנו במשך השנים נכשלו בגלל התנגדותו של הגוש הסובייטי. לי אישית היו קשרים בין לאומיים שהחלו בשנת 1962, שנה בה למדתי באנגליה בדיקות לא הורסות. הקשרים התרחבו בהיותי עמית באגודה הבריטית וחבר באגודה הספרדית לבדיקות לא הורסות. בשנות ה- 90 כאשר התפרקה ברית המועצות, נוצרו קשרים הדוקים מאוד עם האגודה לבדיקות לא הורסות של בולגריה שהינה ארץ מולדתי.

 

קשרים אלו עזרו מאוד בזמן שהגשתי מחדש את בקשת ישראל להתקבל לפדרציה האירופאית (EFNDT ) בכנס ב1998 שהתקיים בקופנהגן.

 

העמותה הישראלית הוקמה. בפעם הראשונה הרגשתי את הערצת ישראל ע"י משתתפים. דבר זה בא לידי ביטוי בחיבה ובידידות אלינו. אחד הנושאים החשובים שהיה בין המטרות של הפדרציה, היה ההסמכה וההתעדה של כח אדם מקצועי בכל המדינות החברות בפדרציה. התקיימו דיונים רבים והיו החלטות ובניהם שתהיה הסמכה אירופאית לגופי ההתעדה במדינות השונות ואלו שיהיו מוסמכים, יהיו במסגרת ההכרה המולטילטרלית של כל המדינות המשתתפות. הייתה זו מטרה יוקרתית ביותר ואנו נרתמנו לביצועה. רונן גדעון היה הרוח החיה מאחורי מטרה זו, ובזכות כישוריו וכישרונותיו, הצליח בפחות מחצי שנה בסיקור של אירופה. אנחנו הצלחנו להגיע למצב בו כל הנהלים וארגון הבחינות קיבלו את ההרשאה וההסמכה של אירופה, פירוש הדבר, שבודקים מהארץ יהיו רשאים לבצע בדיקות שיהיו מוכרות בכל אירופה. עם הקמת העמותה התחלנו לקיים כנסים כל שנה בהם השתתפו בין 250-300 איש מכל מגזרי הטכנולוגיה במשק. בכנסים אלה פורסם ביטאון העמותה בו היו מאמרים, ידיעות והישגים במקצוע הבדיקות הלא הורסות בארץ ובעולם.

 

בכל פעילות העמותה, עזר לנו במיוחד דר' נרדוני מאיטליה אשר היה תקופה ארוכה נשיא האיגוד העולמי לבדיקות לא הורסות (ICNDT ).

 

הכנס העולמי לבדיקות לא הורסות נקבע לשנת 2000 והיה מיועד להתקיים ברומא.

 

היו אלה ימים של המשא ומתן עם הפלסטיניים, שניהל ראש הממשלה דאז אהוד ברק. יום לפניי יציאת המשלחת שלנו בראשותי לרומא, החלה האינתיפאדה השנייה, ברמת אלימות יוצאת דופן שכללה אש במקומות רבים במדינת ישראל. היה חשש מפעילות טרור כלפי ישראלים ביעדים בח"ול, וההנחיות היו "לא לנסוע לרומא". לא יכולנו לקבל מצב שבו כל המשלחות יהיו נוכחות וליד כל אחת מהם דגל הלאום, ורק דגלנו יהיה לבד ומיותם. הרגשתי כאילו הזנחנו ונטשנו עמדה לאומית אסטרטגית. קיבלנו החלטה ונסענו למרות האיסור. במשלחת היינו, כותב שורות אלו, ד"ר יוסי שואף ומזכיר העמותה מר יוסי וויספלד. לכנס הגענו כאשר אולם הדיונים היה מלא וכל משלחת ישבה במקומה. כאשר נכנסנו לאולם, קם דר' נרדוני, מנהל הדיון, הפסיק אותו לרגע, חיבק אותי לעיני כולם, ואמר שהוא שמח לראות את המשלחת מישראל את המשלחת מישראל למרות הקשיים להגיע בעקבות האירועים שאירעו באזורנו . מושבנו היה קרוב לזה של איטליה כאשר מימיננו עירק ומשמאלנו איראן, כאמור דגלנו עמד שם לבד. עם נציג איראן נקשרו יחסים דיי ידידותיים וכנס לאחר מכן זכר להביא לנו מתנה, סוכריות מיוחדות מאירן. בערב הייתה קבלת פנים באחד מהארמונות ברומא בה השתתפו כ3000 איש, דר' נרדוני הזמין לבמה את נשיא העמותה הקוריאנית לבדיקות לא הורסות וביקש ממנו לומר את דבריו בגלל הסכם השלום שהושג בין קוריאה הדרומית לצפונית. כאשר הנשיא הקוריאני סיים את דבריו, שמעתי את שמי והוזמנתי לבמה. דר' נרדוני אמר שבזמן ששתי הקוראיות התחילו תהליך של שלום, האלימות והמלחמה בין ישראל לערבים התחדשה וביקש ממני לומר את דבריי. היה זה רגע מביך. מה יכולתי לומר מבלי לפגוע במשלחות עוינות אלינו ובאלה הניזונות מהמדיה באופן מגמתי נגדנו. אמרתי ש"אני מקנא בחברי קים מקוריאה שיכול לומר "המלחמה הינה מאחוריי", חבל מאוד שהעמים במזרח התיכון לא למדו שהאלימות לא תביא פתרון, השלום יושג רק בשיחות שלום בין שני הצדדים. אני מקווה שיום יגיע והעמים שלנו יוכלו לעבוד ביחד למטרות נשגבות נגד הבורות והעוני, לצמיחה ולרווחה של כולנו, בדיוק כפי שאנחנו, קהילת הבדיקות הלא הורסות בעולם עושים זאת." מחיאות הכפיים הבהירו לי שיצאתי בשלום מהמצב המביך, ויותר מכן היו אנשים שלחצו את ידי ובירכו אותי על דבריי.

 

למחרת בערב הוזמנו לכנסייה ברומא ולקונצרט של התזמורת הכנסייתית. שם חווינו חוויה מרגשת מאוד. משום מה, כאשר הגענו לכנסייה, הפנו אותנו למושבים הקדמיים למרות שהכנסייה הייתה מלאה עד אפס מקום. התזמורת החלה לנגן את "יהודה המכבי של הנדל". עם סיום הניגון, המשלחת שלנו הוזמנה אל הבמה ובה היו המשלחת הספרדית והמונסיניור קסיני, אישיות חשובה בכנסיה ברומא, המונסיניור פנה אלינו ואמר שהתוכנית נבחרה תוך התחשבות בנוכחות המשלחת הישראלית. הוא שאל אם אנחנו יודעים מה ניגנו, רעייתי נורית אמרה "בהחלט, האורטוריה יהודה המכבי של הנדל", שאלתי את המונסיניור מה להם וליהודה המכבי, תשובתו הייתה שהם בחרו זאת מתוך כבוד לנו ושעבורם יהודה המכבי הינו דמות נערצת בגלל מלחמתו למען האל האחד ונגד האלילים והוא מציג את אהבת האדם, אהבת האנושות ואהבת המולדת. כמובן שדבריו ריגשו אותנו מאוד.

 

במשך הכנס, הוגשו התעודות להכרה מולטילטרלית והרשאה לגוף המסמיך של העמותה. בתמונה נשיאי העמותות אוסטריה, שווייץ וישראל.

 

בזמן הכנס פנה אלי דר' נרדוני ואמר לי שלמחרת תהיה הצבעה לקבלת לוב לפדרציה האירופאית. ביידעו על היחסים העכורים בין ישראל למדינה טרוריסטית זו, ביקש ממני דר' נרדוני, להצביע לקבלת העמותה הלובית ושאני לא אתנגד ולא אמנע. הוא מאוד היה רוצה שתהיה הצבעה כללית וחיובית. הבטחתי לו, אך במחשבה שנייה חשבתי שבמידה ויהיה עיתונאי באולם הוא יוכל לכתוב שישראל הצביעה לקבלת מדינה טרוריסטית, וזה אלול להיות מביך או בלתי רצוי. התקשרתי לשגרירות ישראל ברומא, האיש שהתייעצתי איתו אמר לי לא להצביע בעד, לא נגד וגם לא להימנע. קיבלתי ממנו כמה טיפים והדרכה איך לעשות זאת. בנעילת הכנס אמר נרדוני שבעוד שכל הנציגים חוזרים לארצותיהם השלוות, הישראלים הם היחידים שבאיזורם עדיין לא זכו לשלום וביקש ממני שוב לומר את דבריי לנציגי 46 המשלחות שהיו באולם. זאת עשיתי תוך ציון הישגי הכנס, המטרות הנעלות שלו והתקווה שאלוהים , שהינו אחד לכולנו, ייתן תבונה והכוונה למנהיגי העולם שיובילו לשלום ושגשוג.

 

עם סיום הכנס ביקרנו את דגלנו שעל הבמה והצטלמנו על ידו, לכולנו היו דמעות בעיניים.

bottom of page